New Heroes 2009

Superman, Batman, Gaban tu semua dah outdated. Tu hero budak-budak. Takkan nak mimpi jadi depa lagi? Betapa cepatnya masa berlalu, betapa majunya kita sekarang. Orang dewasa perlukan hero baru. Kita ambil contoh tempatan. Contoh terdekat ialah seorang orang gila peneroka Gunung Ulu Kali..

“Bila saya buat keputusan untuk majukan Gunung Ulu Kali menjadi Genting 38 tahun dulu, ramai yang kata saya gila dan akan gagal. Mustahil? Tapi saya tetap lakukan juga hingga Genting menjadi sebuah Pusat Peranginan Bertaraf Dunia. Dalam perkhidmatan industri cruise pula(merujuk kepada Star Cruise), bukankah Miami menjadi terkenal sebab industri tersebut? Kalau negara barat boleh, kita Asian pun tentu boleh!”

- Lim Goh Tong

Orang gila ini meninggal dunia pada 23 Oktober 2007 sebagai orang terkaya di Asia Tenggara dengan nilai kekayaan sebanyak RM 421.8 bilion! Not bad untuk seorang penjual biji benih sebagai sumber pendapatan utama untuk keluarganya (selepas bapanya meninggal dunia) ketika beliau berusia 16 tahun dan datang ke Tanah Melayu pada tahun 1937. Pendapatannya cuma… RM 11.1 billion setahun jewr atau RM 925 juta sebulan!

Dah lah tu, ok? Tutup mulut yang ternganga tu. Mari kita bercakap mengenai epal pulak.

Green Apple

Pada zaman sekarang, bukannya buah epal yang mula datang ke minda… tetapi apple iPOD dan Apple iPhone. Yep, dunia sekarang sudah berubah dan perubahan bermula pada awal 80’an dengan hanya satu pertanyaan…

“ Adakah anda hendak berterusan menjual Air Gula

atau anda hendak mengubah dunia?”

Yup, pertanyaan mudah itulah yang telah dilafazkan oleh Steve Jobs kepada orang kuat Pepsi, John Sculley (orang yang bertanggung jawap diatas kejayaan kempen “PEPSI CHALLENGE” ke atas Coca Cola) Gandingan mantap yang telah berjaya membuahkan epal Apple sebagai apa yang kita kenali sekarang. Di soal lebih lanjut mengapa hanya dengan soalan tersebut beliau sanggup mewninggalkan Pepsi lantas menyertai Apple(syarikat baru ditubuhkan), beliau menjawap..

“Saya terpegun dan kelu, saya tidak tahu bagaimana hendak menjawapnya ”

Disini kita boleh lihat, kegilaan Steve Job dan pengurusan perniagaan yang cekap oleh John Sculley berjaya mengubah dunia.. dengan cara mereka.

Apple

Apple the evolution

Pencapaian mereka pula? Takyah cerita la k.. Tongue out Cukup dengan tengok computer tu dari besar meja dah jadi besar tapak tangan dalam masa 25 tahun. 5 Tahun lagi? Besar cermin mata kot? Hehehe..

Kesimpulannya, beranikan diri untuk mencuba sesuatu yang baru. Mana tau anda ialah orang gila yang terbaru?

Lamborghini

Anda tak GILAkan kereta ini? Sah anda gila….Rolling on the floor




Related Posts with Thumbnails

18 Xclusive Commentaries:

chokio_nia berkata...

ko tanak jadi gile ke??mesti nak kan..haaa

.millalara. berkata...

perasaan gila itu indah ohh~

sharamli berkata...

saya n0rmal lagik

i'msosupernotcool berkata...

jika gila sebegitu indah mgkin ramai yg snggup..
duh..

Dak Wan berkata...

chokio_nia - 8-} Jgn arr bgtau org teman ni kaya. Hahaha! :))

Dak Wan berkata...

.millalara. - Giler meroyan pon besh kewr? ;))

Dak Wan berkata...

sharamli - Maseh boleh berubah kan :))

Dak Wan berkata...

i'msosupernotcool - :)] Hello! Hello TgRambutan.. Kamu hantar recruiter kamu ke sini wat per eh? Apa? Kamu punya tempat fully booked? Aiyark...

ezzati berkata...

haha..best gak jd org gila ni..kayoo

|arieza| berkata...

c.soi lek pun leh jd hero gak.. haha hero porn :p tgk la dunia skrg dh maju sgt. menteri2 pun layan lasak.. haha sungguh maju kan dunia ni.. dulu2, pemimpin la ni lambang kebijaksanaan kita, model utk kita ikut. skrg? hahaha

Dak Wan berkata...

ezzati - Gila nekad takper ah...... Jgn giler btol sudeyy :D

Dak Wan berkata...

|arieza| - Salah memilih angkara ramai yang berbakat utk menjadi pelakon? Takder calon yg berkelayakan? Semua calon "chap ayam"? Pemilih dah termakan budi tergadai body? Best of the "devil" ? ~x( Hmmm...

░♥si lampu neon♥░ berkata...

kat malaysia semua waras wehh hurm susah betul nak cari yang gila.

Dak Wan berkata...

:-o Huh? Neon nak wat per dgn yang gila tu? ;))

LORD ZARA 札拉 berkata...

hahha~

sapa yang kata tak suka?

meh ku babap dia~


hahaha~

Dak Wan berkata...

:)) LORD ZARA 札拉 - Bese arr... musti control ayu - Mulut kata "Tak Mau!", Hati kata "Mau!!!" Hehehe. :D

suri berkata...

segalaya mungin boleh berlaku..PERJALANAN MASIH JAUH KEHADAPAN. jika kita berkeinginan sesuatu yg luar biasa itu sudah menunjukkan yg bawasannya kita mmapu lakukann dgn cara kita sndiri.apa yang penting motivasi diri, perlu ada..jagan sesekali mudah mengaku kalah degan apa yg sedang kita miliki sekarang ini..

hidup utk maju kehadapan, bukan untuk terus tetap,,dan kebelakang..

Dak Wan® berkata...

suri - Bukan semua sanggup cekal dan tabah walhal hampir semua nak jadi kaya! =))

Tukang beca tengah kenen, Sudah baca tolong komen! Tqs
Awak follow RSS disini | Awak follow twitter disini
Sayang Ckit
Muahh!

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

Sila taip kod diatas untuk smiley!
Contoh: Untuk icon Senyum Sila taip :)

Catat Ulasan

 

Blog Tips,Trick & Contest

Label

Blogging (22) Stories (21) 1 Malaysia (16) Contest (12) Rainbow Story (12) Story (12) Tips (11) Family (10) Gath (6) Teknik (6) Dem (5) Emotion (5) Feeling (5) Web (5) Car (4) Cinta (4) Love (4) Birthday (3) Islam (3) KCar (3) LMST (3) Myspace (3) PROTON (3) PROTON SAGA (3) SIC (3) Terjah (3) kancil (3) Awards (2) Bagus (2) Jodoh (2) L5 (2) Mira (2) Tag (2) Tools (2) Bidor (1) Cameron (1) Conversion (1) Dato Sagor (1) Facebook (1) Fadzilah Kamsah (1) Kawen (1) Makan (1) Maulidur (1) Meyo (1) Muhammad (1) Nash Ahmad (1) Nuffnang (1) Perak (1) Perodua (1) Politics (1) Politik (1) Racing (1) Rank (1) Ranking (1) Rasul (1) River (1) SAGA (1) SKPZ (1) Sambutan (1) Scenery (1) Sepang (1) Sticky (1) Sunset (1) Technocrati (1) Tmnet (1) Track (1) Uncle (1) VIP (1) Web Page Ranking (1) banner (1)

Powered by  Sue-Sygckit.blogspot.com

back to top