Rahsia Bulan Kelahiran

imageOleh kerana dari komen yang di terima sebelum ini, ramai yang ingin tahu lebih lanjut mengenai bulan-bulan yang lain. Disini, teman paparkan satu Artikel yang dipetik dari Kajian mengenai bulan kelahiran dan sikap anda, oleh Yang Berbahagia Dato' Dr. Fadzilah Kamsah. Ok, mari kita lihat...

JANUARI

    • Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.
    • Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.
    • Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.
    • Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.
    • Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.
    • Pandai mengambil hati orang lain.
    • Pendiam kecuali telah dirangsang.
    • Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.
    • Mudah mendisiplinkan diri sendiri.
    • Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.
    • Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.
    • Cukup sayang pada kanak-kanak.
    • Suka duduk di rumah.
    • Setia pada segala-galanya.
    • Perlu belajar kemahiran bersosial.
    • Sifat cemburu yang sangat tinggi

 

FEBRUARI

    • Berfikiran abstrak.
    • Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
    • Bijak dan pintar
    • Berpewatakan yang mudah berubah.
    • Mudah menawan orang lain.
    • Agak pendiam.
    • Pemalu dan rendah diri.
    • Jujur dan setia pada segalanya.
    • Keras hati untuk mencapai matlamat.
    • Tidak suka dikongkong.
    • Mudah memberontak apabila dikongkong.
    • Suka kegiatan yang lasak.
    • Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
    • Mudah mempamerkan marahnya.
    • Tidak suka benda yang remeh-temeh.
    • Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
    • Sangat berani dan suka memberontak.
    • Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
    • Pemerhatian yang tajam.
    • Suka hiburan dan sukan.
    • Suka benda yang bersifat seni.
    • Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
    • Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
    • Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
    • Belajar untuk mempamerkan emosi

 

MAC

    • Berpesonaliti menarik dan menawan.
    • Mudah didampingi.
    • Sangat pemalu dan pemendam rasa.
    • Sangat baik secara semulajadi, jujur pemurah dan mudah simpati.
    • Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran.
    • Suka pada kedamaian.
    • Sangat peka pada orang lain.
    • Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain.
    • Tidak cepat marah dan sangat amanah.
    • Tahu membalas dan mengenang budi.
    • Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam.
    • Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal.
    • Suka berangan-angan.
    • Suka melancong.
    • Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi.
    • Kelam kabut dalam memilih pasangan.
    • Suka dengan hiasan rumahtangga.
    • Punya bakat seni dalalm bidang muzik.
    • Kecenderungan pada benda yang istimewa dan baik.
    • Jangan terlalu mengikut selera atau perasaan

 

APRIL

    • Sangat aktif dan dinamik.
    • Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.
    • Sangat menarik dan pandai menjaga diri.
    • Punya daya mental yang sangat kuat.
    • Suka diberi perhatian.
    • Sangat diplomatik (pandai memujuk ).
    • Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.
    • Sangat berani dan tiada perasaan takut.
    • Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.
    • Emosi cepat terusik.
    • Cuba kawal perasaan.
    • Kecenderungan bersifat pendendam.
    • Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.
    • Kuat daya ingatan.
    • Gerak hati yang sangat kuat.
    • Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.
    • Berpenyakit disekitar kepala dan dada.
    • Sangat cemburu dan terlalu cemburu

 

MEI

    • Keras hati & tegas.
    • Kuat semangat & bermotivasi tinggi.
    • Pemikiran yang tajam.
    • Mudah marah apabila tidak dikawal.
    • Pandai menarik hati & perhatian orang lain.
    • Perasaan yang amat mendalam.
    • Cantik dari segi mental & fizikal.
    • Tidak perlu dimotivasikan.
    • Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.
    • Mudah dipujuk.
    • Bersikap sistematik (otak kiri).
    • Suka berangan.
    • Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.
    • Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.
    • Daya khayalan yang tinggi.
    • Permikiran yang tajam.
    • Pandai berdebat.
    • Fizikal yang baik.
    • Kelemahan sistem pernafasan.
    • Suka sastera, seni & muzik serta melancong.
    • Tidak berapa suka duduk di rumah.
    • Tidak boleh duduk diam.
    • Tidak punya ramai anak.
    • Rajin dan bersemangat tinggi.
    • Agak boros

 

JUN

    • Berfikiran jauh & berwawasan.
    • Mudah ditawan kerana sikap baik.
    • Berperangai lemah lembut.
    • Mudah berubah sikap, perangai, idea dan mood.
    • Idea yang terlalu banyak di kepala.
    • Bersikap sensitif.
    • Mempunyai pemikiran yang aktif (sentiasa berfikir).
    • Sukar melakukan sesuatu dengan segera.
    • Bersikap suka menangguh-nangguh.
    • Bersikap terlalu memilih & mahukan yang terbaik.
    • Cepat marah & cepat sejuk.
    • Suka bercakap & berdebat.
    • Suka buat lawak & bergurau.
    • Otaknya cerdas berangan-angan.
    • Mudah berkawan & pandai berkawan.
    • Seorang yang sangat tertib.
    • Pandai mempamerkan sikap.
    • Mudah kecil hati.
    • Mudah kena selsema.
    • Suka berkemas.
    • Cepat rasa bosan.
    • Sikap terlalu memilih & cerewet.
    • Kurang mempamerkan perasaan.
    • Lambat untuk sembuh apabila terluka hati.
    • Suka pada barang yang berjenama.
    • Mudah menjadi eksekutif.
    • Kedegilan yang tidak terkawal.
    • Sesiapa yang memuji, dianggap musuh. Siapa yang menegur dianggap kawan.

 

Astrology Sign

 

JULAI

    • Sangat suka didamping.
    • Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki.
    • Agak pendiam kecuali dirangsang.
    • Ada harga dan maruah diri.
    • Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan.
    • Mudah dipujuk dan bercakap lurus.
    • Sangat menjaga hati orang lain.
    • Sangat peramah.
    • Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya.
    • Berjiwa sentimental.
    • Jarang berdendam.
    • Mudah memaafkan tapi sukar melupakan.
    • Tidak suka benda remeh-temeh.
    • Membimbing cara fizikal dan mental.
    • Sangat peka, mengambil berat dan mengasihi serta penyayang.
    • Layanan yang serupa terhadap semua orang.
    • Tinggi daya simpati.
    • Pemerhatian yang tajam.
    • Suka menilai orang lain melalui pemerhatian.
    • Mudah dan rajin belajar.
    • Suka muhasabah diri.
    • Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama.
    • Suka mendiamkan diri.
    • Suka duduk di rumah.
    • Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan.
    • Tidak agresif kecuali terpaksa.
    • Lemah dari segi kesihatan perut.
    • Mudah gemuk kalau tak kawal diet.
    • Minta disayangi.
    • Mudah terluka hati tapi lambat pulih.
    • Terlalu mengambil berat.
    • Rajin dalam membuat kerja

 

OGOS

    • Suka berlawak.
    • Mudah tertawan padanya.
    • Sopan santun dan mengambil berat terhadap orang lain.
    • Berani dan tidak tahu takut.
    • Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan.
    • Pandai memujuk orang lain.
    • Terlalu pemurah & bersikap ego.
    • Nilai harga diri yang sangat tinggi.
    • Dahagakan pujian.
    • Semangat juang yang luar biasa.
    • Cepat marah & mudah mengamuk.
    • Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
    • Sangat cemburu.
    • Daya pemerhatian yang tajam & teliti.
    • Cepat berfikir.
    • Fikiran yang berdikari.
    • Suka memimpin & dipimpin.
    • Sifat suka berangan.
    • Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat.
    • Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk.
    • Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit.
    • Belajar untuk bertenang.
    • Sikap kelam kabut.
    • Romantik, pengasih dan penyayang.
    • Suka mencari kawan

 

SEPTEMBER

    • Sangat bersopan santun & bertolak ansur.
    • Sangat cermat, teliti & teratur.
    • Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik.
    • Pendiam tapi pandai bercakap.
    • Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati.
    • Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur.
    • Kerja yang dilakukan sangat sempurna.
    • Sangat sensitif yang tidak diketahui.
    • Seorang yang banyak berfikir.
    • Daya pentaakulan yang baik.
    • Otak bijak & mudah belajar.
    • Suka mencari maklumat.
    • Kawal diri dari terlalu mengkritik.
    • Pandai mendorong diri sendiri.
    • Mudah memahami orang lain kerana banyak menyimpan rahsia.
    • Suka sukan, hiburan & melancong.
    • Kurang menunjukkan perasaannya.
    • Terluka hatinya sangat lama disimpan.
    • Terlalu memilih pasangan.
    • Sukakan benda yang luas.
    • Bersistematik

 

OKTOBER

    • Suka berbual.
    • Suka orang yang sayang padanya.
    • Suka ambil jln tengah.
    • Sangat menawan & sopan santun.
    • Kecantikan luar & dalam.
    • Tidak pandai berbohong & berpura-pura.
    • Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.
    • Sentiasa berkawan.
    • Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.
    • Cepat marah.
    • Macam pentingkan diri sendiri.
    • Tidak menolong orang kecuali diminta.
    • Suka melihat dari perspektifnya sendiri.
    • Tidak suka terima pandangan orang lain.
    • Emosi yang mudah terusik.
    • Suka berangan & pandai bercakap.
    • Emosi yang kelam kabut.
    • Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).
    • Suka melancong, bidang sastera & seni.
    • Pengasih, penyayang & lemah lembut.
    • Romantik dalam percintaan.
    • Mudah terusik hati & cemburu.
    • Ambil berat tentang orang lain.
    • Suka kegiatan luar.
    • Seorang yang adil.
    • Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.
    • Mudah patah semangat

 

NOVEMBER

    • Banyak idea dalam perkara.
    • Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya.
    • Berfikiran kehadapan.
    • Berfikiran unik dan bijak.
    • Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa.
    • Pemikiran yang tajam.
    • Daya firasat yang sangat halus dan tinggi.
    • Sesuai jadi seorang doktor.
    • Cermat dan teliti.
    • Personaliti yang dinamik.
    • Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia.
    • Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.
    • Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran.
    • Terlalu degil dan keras hati.
    • Apabila berkehendak sesuatu, akan diusahakan sehingga berjaya.
    • Tak suka marah kecuali digugat.
    • Mudah ambil berat terhadap orang lain.
    • Pandai muhasabah diri.
    • Cara berfikir yang lain dari orang lain.
    • Otak yang sangat tajam.
    • Pandai mendorong diri sendiri.
    • Tidak hargai pujian.
    • Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi apabila berkehendak sesuatu.
    • Cuba sampai berjaya.
    • Badan yang sasa.
    • Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam dan romantik.
    • Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang.
    • Suka duduk d irumah.
    • Sangat rajin dan berkemampuan tinggi.
    • Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia.
    • Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi.
    • Bercita-cita tinggi.
    • Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

 

DISEMBER

    • Sangat setia dan pemurah.
    • Bersifat patriotik.
    • Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan.
    • Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa.
    • Bercita-cita tinggi.
    • Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi.
    • Seronok bila didampingi.
    • Suka bercampur dengan orang.
    • Suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai.
    • Sangat jujur, amanah dan bertolak ansur.
    • Tidak pandai berpura-pura.
    • Cepat marah.
    • Perangai yang mudah berubah-ubah.
    • Tidak ego walaupun harga dirinya sangat tinggi.
    • Benci pada kongkongan.
    • Suka berlawak.
    • Pandai buat lawak dan berfikiran logik

Related Posts with Thumbnails

65 Xclusive Commentaries:

zella berkata...

saya lahir bulan febuary ;)

..nOj.. berkata...

sgt setia, sgt jujur itu saya... wahahahahaha

Bungakopi berkata...

aku dah bace. masalahnye, semua bulan tu adalah personaliti aku. camner tu? secara logiknya, kita semua ada kecenderungan yg disebut dalam semua bulan itu.

kawie2020 berkata...

kawie dilahirkan bulan ogos... semua ciri2 bulan ogos baik2 tuh...

dak wan tahu x keburukan sifat seseorg melalui bulan lahir camni? kalau tahu bleh la share kan...:)

seimura berkata...

aku bulan november. heheh.

Dak Wan berkata...

Lowh kawie :) Kekurangan Ogos ;;)

Berani dan tidak tahu takut.
Agak tegas
Terlalu pemurah & bersikap ego.
Dahagakan pujian.
Cepat marah & mudah mengamuk.
Mudah marah apabila cakapnya dilawan.
Sangat cemburu.
Suka berangan.
Belajar untuk bertenang.
Sikap kelam kabut.

Dak Wan berkata...

zella - Tak suka dikongkong, so carilah teman yang boleh mempercayai kamu dalam apa jua yang kamu lakukan k? :)

Dak Wan berkata...

..nOj.. - Terbaik ah! :)) Hehehe

Dak Wan berkata...

Bungakopi - Tak semua yang buruk tu ada dalam diri kan? :D

Dak Wan berkata...

seimura - Yang tang Emosional tu betol tak?

FarhanaDr berkata...

Hahahaha..Kawie tu prasan.. ;p

~ Dak Wan, compatibitily dgn bulan ape ade? wah.. dh mcm kaunter prtanyaan lak.. ahaks..

kawie2020 berkata...

hehehhehehehe... patut arr.. kawie tgk dr segi perspektif positif tadi... hehehhehehe

ternyata kawie innosen... hehehhehhehee

.siv. berkata...

september.
byk ouh yg kene.
;p

Kancilbiru berkata...

jun..otaknya cerdas berangan-angan...yeeha!~~ aku angan apa tah harini?? muahahaha

Razman berkata...

ces..npe aku x rmai ank?haha

sI tEDI berkata...

aku april!!

ada yg tak berapa kena gak!

misz myza berkata...

sy bulan september.... wah! semua mcm kena je... hahaha.;))

hans berkata...

hahahaha
xsemestinya semua tepat tapi ada persamaan

Kulanz Salleh berkata...

Aku kena bulan Mac...
Yang lain tu kebanyakannya mmg ada kena mengena dgn aku.. cuma yg ni: Punya bakat seni dalam bidang muzik... aku langsung xda bakat dalam muzik..

|arieza| berkata...

saya anak januari! hidup januari! hehe

░♥si lampu neon♥░ berkata...

Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra.

hehhe ;) aku kot

SuRayA^i. berkata...

eheh mac. byk yg btul~

razucute berkata...

jun... ader banyak jugak yang betul la hehehe

Qismina berkata...

sy pnh tulis enrty pasal bulan kelahiran sy.. huhu. dikatakan 80% atau lebih.. kena ngn ciri2 sebenar sy.. ehhee.. malooo.. byk bnda buruk huhu

http://qisminaraudhah.blogspot.com/2010/01/rahsia-bulan-kelahiran-hmmm.html

Jard The Great berkata...

ku penah blaja benda neh.. ehehe

zures berkata...

huh bagus ni...tp cam terkena btg hidung jer..

black_mel berkata...

Sangat menawan & sopan santun. Tidak pandai berbohong & berpura-pura. Pengasih, penyayang & lemah lembut.Romantik dalam percintaan.


Aku bulan oct..aku suka yg kat atas nie..Susah nk cari ni...

Aku masih single...

MyCornerHYIP berkata...

salam.. sy di bulan feb. jujur dan setia segalanya.. hehe



kunjungi blog baru Jom kedai Kopi,tinggalkan jejak anda untuk contest akan datang tidak lama lg, sokongan anda dihargai

Melz berkata...

haha Mel mac ! :P

ezzati berkata...

I'm May :D

ezany berkata...

bulan september.. mcm byk gak yg btul.. ekeke..

touyakaruma berkata...

Macam berlainan jer ....

Fahim 'n Alin berkata...

sgt romantik...ahahaha

saypOOL rafhtello berkata...

bulan 8..mcm betul2 aku..

Dak Wan berkata...

FarhanaDr - Kawie tu cas innesen =))compatibitily tu kena tengok u suka camner ah :) Hehehe

Dak Wan berkata...

kawie2020 - Yup! Kawie amat innosen... =))

Dak Wan berkata...

.siv. - Sangat bersopan santun! I like :X

Dak Wan berkata...

Kancilbiru - Angan-angan boleh jadi cita-cita kan? ;))

Dak Wan berkata...

Razman - Anak? Banyak kat toilet ke? :P

Dak Wan berkata...

sI tEDI - Mana eh yg tak kena? :-/

Dak Wan berkata...

misz myza - Mana yg kurang tu boleh repair kan? ;))

Dak Wan berkata...

hans - Yup! Setuju! Hehehe :))

Dak Wan berkata...

Kulanz Salleh - Bulan Mac? Punya bakat seni dalam bidang muzik erk? Ermm... dah terpendam jauh kot? :)

Dak Wan berkata...

|arieza| - saya anak Oktober! hidup Oktober! Muhahaha =))

Dak Wan berkata...

¦?si lampu neon?¦ - kena carik yg memahami nie :)

Dak Wan berkata...

SuRayA^i. - Mana2 pon, kita harus improve kekurangan/kelemahan diri kita kan? ;))

Dak Wan berkata...

razucute - Sentiasa ada ruang untuk improve, btol kan? ;)

Dak Wan berkata...

Qismina - Takper utk kongsi-kongsi lagi kan? :))

Dak Wan berkata...

Jard The Great - Kalau jurusan BA atau Law biasanya ada belajar human psikologi gak :D

Dak Wan berkata...

zures - Takper, kekurangan/kelebihan masih boleh di improve, btol kan? :)

Dak Wan berkata...

black_mel - Bleh jadi artis gak :)

Dak Wan berkata...

MyCornerHYIP - Wasalam, owhhh.... nanti teman jengok2 k?

Dak Wan berkata...

Melz - Mac eh? Dak Wan Oktober ;))

Dak Wan berkata...

ezzati - I'm Oktober! :P

Dak Wan berkata...

ezany - Banyak btol eh? ;;)

Dak Wan berkata...

touyakaruma - kengkadang kita dah jauh berubah dari sikap semulajadi kita kan?

Dak Wan berkata...

Fahim 'n Alin - Wow! Romantika d'amour..... =))

Dak Wan berkata...

saypOOL rafhtello - Mana kekurangan kita boleh improve kan, mana kelebihan kita bole gunakan.. betul tak? :))

jane berkata...

ahahahahaha
mmg kene gile ngn saya...
hahahha

Dak Wan berkata...

jane - Bulan baper eh? ;))

Faisal Admar berkata...

this is me:

FEBRUARI

o Berfikiran abstrak.
o Sukakan benda yang realiti dan abstrak.
o Bijak dan pintar
o Berpewatakan yang mudah berubah.
o Mudah menawan orang lain.
o Agak pendiam.
o Pemalu dan rendah diri.
o Jujur dan setia pada segalanya.
o Keras hati untuk mencapai matlamat.
o Tidak suka dikongkong.
o Mudah memberontak apabila dikongkong.
o Suka kegiatan yang lasak.
o Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif.
o Mudah mempamerkan marahnya.
o Tidak suka benda yang remeh-temeh.
o Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya.
o Sangat berani dan suka memberontak.
o Bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya.
o Pemerhatian yang tajam.
o Suka hiburan dan sukan.
o Suka benda yang bersifat seni.
o Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran.
o Berkecenderungan pada benda yang tahyul.
o Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros.
o Belajar untuk mempamerkan emosi


:)

banyak yang tak sama.

Dak Wan berkata...

Faisal Admar - Kengkadang cara hidup kita banyak mengubah diri kita dan yang penting, mana sikap/sifat yang negatif boleh kita ubah, kan? :)

Faisal Admar berkata...

betul. paling teruk bila kita tak sedar tabiat negatif dalam diri kita :)

suka lagu "better man" by robbie williams :)

Dak Wan berkata...

Faisal Admar - Yup. Tu bangsa tak sedar diri kot? Hehehe =)) I also like that song ah :X

arabiz berkata...

hehe 60% btul bln mei...

Tukang beca tengah kenen, Sudah baca tolong komen! Tqs
Awak follow RSS disini | Awak follow twitter disini
Sayang Ckit
Muahh!

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

Sila taip kod diatas untuk smiley!
Contoh: Untuk icon Senyum Sila taip :)

Catat Ulasan

 

Blog Tips,Trick & Contest

Label

Blogging (22) Stories (21) 1 Malaysia (16) Contest (12) Rainbow Story (12) Story (12) Tips (11) Family (10) Gath (6) Teknik (6) Dem (5) Emotion (5) Feeling (5) Web (5) Car (4) Cinta (4) Love (4) Birthday (3) Islam (3) KCar (3) LMST (3) Myspace (3) PROTON (3) PROTON SAGA (3) SIC (3) Terjah (3) kancil (3) Awards (2) Bagus (2) Jodoh (2) L5 (2) Mira (2) Tag (2) Tools (2) Bidor (1) Cameron (1) Conversion (1) Dato Sagor (1) Facebook (1) Fadzilah Kamsah (1) Kawen (1) Makan (1) Maulidur (1) Meyo (1) Muhammad (1) Nash Ahmad (1) Nuffnang (1) Perak (1) Perodua (1) Politics (1) Politik (1) Racing (1) Rank (1) Ranking (1) Rasul (1) River (1) SAGA (1) SKPZ (1) Sambutan (1) Scenery (1) Sepang (1) Sticky (1) Sunset (1) Technocrati (1) Tmnet (1) Track (1) Uncle (1) VIP (1) Web Page Ranking (1) banner (1)

Powered by  Sue-Sygckit.blogspot.com

back to top