Cari Jodoh

Sesuai dengan title Rainbow Story blog ni, hari ni teman nak cerita mengenai jodoh. Apa sebenarnya jodoh tu ya? Jodoh mengikut kefahaman teman  ialah ketentuan tuhan untuk pasangan kita. Semua orang (berlainan jantina) boleh menjadi pasangan kita(kecuali yang haram menurut hukum).

 

Bagaimana pula kita nak tau jodoh kita itu ialah yang terbaik buat kita? Tuhan sentiasa memberikan yang terbaik untuk kita. Terpulang pada diri kita untuk mencorak hidup kita, kerana tuhan tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum melainkan dia sendiri yang mengubahnya. Kita hanya boleh cuba menilai bakal atau pasangan kita untuk mengetahui serba sedikit mengenai dirinya. Oh ya, semua ini hanya untuk cuba serba-sedikit memahami dirinya dan bukan untuk dipercayai 100%. Antara cara nya ialah seperti tarikh lahir mengikut bulan kelahiran;

 

Ayg menjelingJANUARI

* Bercita-cita tinggi dan orangnya serius, suka mendidik dan dididik.

* Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik.

* Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan.

* Suka pada kecantikan, kekemasan dan teratur.

* Bersifat sensitif dan berfikiran mendalam.

* Pandai mengambil hati orang lain.

* Pendiam kecuali telah dirangsang.

* Agak pemalu dan mempunyai daya tumpuan yang sangat tinggi.

* Mudah mendisiplinkan diri sendiri.

* Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema.

* Bersikap romantik tetapi tidak pandai memperlihatkannya.

* Cukup sayang pada kanak-kanak.

* Suka duduk di rumah.

* Setia pada segala-galanya.

* Perlu belajar kemahiran bersosial.

* Sifat cemburu yang sangat tinggi

 

 DWava OKTOBER

* Suka berbual.

* Suka orang yang sayang padanya.

* Suka ambil jln tengah.

* Sangat menawan & sopan santun.

* Kecantikan luar & dalam.

* Tidak pandai berbohong & berpura-pura.

* Mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan.

* Sentiasa berkawan.

* Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama.

* Cepat marah.

* Macam pentingkan diri sendiri.

* Tidak menolong orang kecuali diminta.

* Suka melihat dari perspektifnya sendiri.

* Tidak suka terima pandangan orang lain.

* Emosi yang mudah terusik.

* Suka berangan & pandai bercakap.

* Emosi yang kelam kabut.

* Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan).

* Suka melancong, bidang sastera & seni.

* Pengasih, penyayang & lemah lembut.

* Romantik dalam percintaan.

* Mudah terusik hati & cemburu.

* Ambil berat tentang orang lain.

* Suka kegiatan luar.

* Orang yang adil.

* Boros & mudah dipengaruhi persekitaran.

* Mudah patah semangat

 

Selepas tahu serba sedikit mengenai bulan kelahiran, kita juga boleh menilai dengan tujuan untuk memahami jodoh dan diri kita mengikut tahun kelahiran. Mana kekurangan diri kita, kita boleh perbaiki. Oh ya! Hampir terlupa pula, my other Half Besday ialah pada 9 haribulan Januari lepas. Hehehe Happy

Related Posts with Thumbnails

60 Xclusive Commentaries:

hisham berkata...

salam bro..aku caye2...hahaha

ezany berkata...

bln2 lain xde ker.. adehh..

FarhanaDr berkata...

Yeah.. Ku januari.. Ngeeeee.. ;)

sharamli berkata...

heee.cek bln januari...

GooTAR berkata...

Lovely. I liked it. Plz do visit me and leave your comment on GooTAR Blog

sI tEDI berkata...

aduhai!!

kawie2020 berkata...

bulan 8 x de ker? hehehhehehehe

dilot berkata...

2 bulan je ke dak wan..tak tergolong dlm bulan di atas la pulak

Noorlaila Mohamed Nor berkata...

kenapa januari je ada?

Jard The Great berkata...

aku januari.. ehehe

master teddy berkata...

oh.sy sorg yg pendiam kecuali diransang.hehe.. =P

hBz berkata...

wa..boleh pilih jodoh sini. mau beli sekilo boleh?haha

suraya berkata...

isk isk, xde bln 3~

p/s: sy asl jhr, stdy je kt perak~ XD
klik2 dell

|arieza| berkata...

wow awek dia pun januari! patut la hadiah teman tak smpai.. sampai kt awek sane hahhaa :p

~0~ berkata...

hepi besday wat other half...

GooTAR berkata...

Thanks a lot for comment on GooTAR Blog

eKyN berkata...

bro..bulan 4??
haha

oh ni new url taw...huhu

Rash berkata...

husband rash bulan okt ^^
nk bulan november nye gak...

░♥si lampu neon♥░ berkata...

mcmana plak kalau ade pasangan suami isteri tu tak sekufu?

touyakaruma berkata...

Alaaa bulan March takda

seimura berkata...

woo.. aku ade post pasal ni... lengkap 12 bulan. nak tengok ke? hahah.

NiNa' berkata...

saya feb, camne ni..hihihi

azizan4444 berkata...

bulan june? xsabar da ni nk cri calon.hehe

Zura berkata...

ade gak yg kena ngan org tue...

ezzati berkata...

May xde ke??

denaihati berkata...

Teringin pulak aku check bulan kelahiran aku ni ... apa ya???

Dak Wan berkata...

hisham - Wasalam. Wa caya lu gak :)

Dak Wan berkata...

ezany - Dah teman postkan :) kat Rahsia bulan kelahiran.

Dak Wan berkata...

FarhanaDr - Diam kecuali dirangsang? Hehehe :P

Dak Wan berkata...

sharamli - Wah! Dah besday ke blum? :)

Dak Wan berkata...

GooTAR - No problem dude :) Check it out already.

zaradgreat berkata...

jun???????????

Dak Wan berkata...

sI tEDI - Naper ted? :-/

Dak Wan berkata...

kawie2020- Dah ada kan ;;)

Dak Wan berkata...

dilot - Cek ni http://sue-sygckit.blogspot.com/2010/01/rahsia-bulan-kelahiran.html :)

Dak Wan berkata...

Noorlaila Mohamed Nor - Ada dah tu kan? ;;)

Dak Wan berkata...

Jard The Great - Dah lepas ke blum besday nya erk? ;))

Dak Wan berkata...

master teddy - Ramai yang January erk? Besday bila erk? ;))

Dak Wan berkata...

hBz - mau beli sekilo? Manader kira kilo, dia kira ikut round ah =)) hahaha

Dak Wan berkata...

suraya - dah ada tu kat http://sue-sygckit.blogspot.com/2010/01/rahsia-bulan-kelahiran.html ;;)

Dak Wan berkata...

|arieza| - Hehehe.. Nak jam jugak! :((

Dak Wan berkata...

~0~ - Tqs be byk... :D

Dak Wan berkata...

GooTAR - U r welcome :D

Dak Wan berkata...

eKyN - Bulan 4 kat http://sue-sygckit.blogspot.com/2010/01/rahsia-bulan-kelahiran.html

Dak Wan berkata...

Rash ada kat http://sue-sygckit.blogspot.com/2010/01/rahsia-bulan-kelahiran.html k? :)

Dak Wan berkata...

░♥si lampu neon♥░ - Sekufu dari segi agama, darjat, ilmu atau harta? Kalau boleh tak mo lah mengungkit nanti waktu bila dah kawen, lebih2 lagi kalau nanti bertekak. So elakkan yang tak sekufu. :)

Dak Wan berkata...

touyakaruma - ada dah kat http://sue-sygckit.blogspot.com/2010/01/rahsia-bulan-kelahiran.html

Dak Wan berkata...

seimura - Takperkan baca banyak kali? Hehehe :)

Dak Wan berkata...

NiNa' - Ada kat >> http://sue-sygckit.blogspot.com/2010/01/rahsia-bulan-kelahiran.html

Dak Wan berkata...

azizan4444 - bulan june? :D Ada kat http://sue-sygckit.blogspot.com/2010/01/rahsia-bulan-kelahiran.html

Dak Wan berkata...

Zura - Ni senarai lengkap http://sue-sygckit.blogspot.com/2010/01/rahsia-bulan-kelahiran.html :)

Dak Wan berkata...

ezzati - Ada arr kat sini >> http://sue-sygckit.blogspot.com/2010/01/rahsia-bulan-kelahiran.html

Dak Wan berkata...

denaihati - Ada gak kat http://sue-sygckit.blogspot.com/2010/01/rahsia-bulan-kelahiran.html Tgk lah ye :)

Dak Wan berkata...

zaradgreat - Jun kat http://sue-sygckit.blogspot.com/2010/01/rahsia-bulan-kelahiran.html Tgk la ye? :))

syahbandar87 berkata...

hehe..ada jg kebenarannya..namun kebenarannya adalah berdasarkan kajian secara majoriti shja.bkn lah tepat 100%..dan jika ramalan itu tepat pd kita bermaksud kita termasuk dalam majoriti yg telah dikaji latu.maksudnya terjadi secara kebetulan..tidak semestinya begitu jgk

Dak Wan berkata...

syahbandar87 - Sifat asal manusia jika tiada di pengaruh@perubahan maybe macam tu, teman pun tak berapa nak pasti.. tapi, adalah elok kita mengkaji diri(kekurangan+kelebihan) agar kita tau kekurangan&kelebihan kita kat mana.

Lizz berkata...

oh, saye punye october, hehehehe

Dak Wan berkata...

Lizz - Sama lah kita :))

Pisyek berkata...

nk tau jugak fakta tu amik kat mane...

kajian HM tuah atau fadzilah kamsah atau org lain???

Dak Wan berkata...

Pisyek - Cek kat http://sue-sygckit.blogspot.com/2010/01/rahsia-bulan-kelahiran.html

Tukang beca tengah kenen, Sudah baca tolong komen! Tqs
Awak follow RSS disini | Awak follow twitter disini
Sayang Ckit
Muahh!

:)) :)] ;)) ;;) :D ;) :p :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} ~x( :-t b-( :-L x( =))

Sila taip kod diatas untuk smiley!
Contoh: Untuk icon Senyum Sila taip :)

Catat Ulasan

 

Blog Tips,Trick & Contest

Label

Blogging (22) Stories (21) 1 Malaysia (16) Contest (12) Rainbow Story (12) Story (12) Tips (11) Family (10) Gath (6) Teknik (6) Dem (5) Emotion (5) Feeling (5) Web (5) Car (4) Cinta (4) Love (4) Birthday (3) Islam (3) KCar (3) LMST (3) Myspace (3) PROTON (3) PROTON SAGA (3) SIC (3) Terjah (3) kancil (3) Awards (2) Bagus (2) Jodoh (2) L5 (2) Mira (2) Tag (2) Tools (2) Bidor (1) Cameron (1) Conversion (1) Dato Sagor (1) Facebook (1) Fadzilah Kamsah (1) Kawen (1) Makan (1) Maulidur (1) Meyo (1) Muhammad (1) Nash Ahmad (1) Nuffnang (1) Perak (1) Perodua (1) Politics (1) Politik (1) Racing (1) Rank (1) Ranking (1) Rasul (1) River (1) SAGA (1) SKPZ (1) Sambutan (1) Scenery (1) Sepang (1) Sticky (1) Sunset (1) Technocrati (1) Tmnet (1) Track (1) Uncle (1) VIP (1) Web Page Ranking (1) banner (1)

Powered by  Sue-Sygckit.blogspot.com

back to top